StatesgkToday is India's top website for GK (General Knowledge), General Studies, Current Affairs and Amazon Quiz Aptitude for UPSC, SSC, Banking / IBPS, IAS, NTSE, CLAT, Railways, NDA, CDS, Judiciary, UPPSC, RPSC, GPSC, MPSC, MPPSC and other states civil services / government job recruitment examinations of India.

INDIA GK PAGE-50

 1. Which is the first women's university in India?

[A] Sri Padmavati Women's University

[B] SNDT Women's University

[C] Vanasthali Vidyapeeth

[D] LSR Women's University

 Answer: [B] SNDT Women's University

2. When was the first women's university established in India?

[A] 1917

[B] 1915

[C] 1916

[D] 1925

 Answer: [C] 1916

3. Which is the tallest statue in India?

[A] Harmandir Sahib

[B] Hampi

[C] Nalanda

[D] Gomateshwar

 Answer: [D] Gomateshwar

4. Which is the longest tunnel in India?

[A] Rohtang Tunnel

[B] Jawahar Tunnel

[C] Maliguda Tunnel

[D] Kamshet Tunnel

 Answer: [B] Jawahar Tunnel

5. Which is the longest river dam in India?

[A] Bhakra Dam

[B] Indira Sagar Dam

[C] Hirakud Dam

[D] Nagarjuna Sagar Dam

 Answer: [C] Hirakud Dam

6. What is the name of India's highest tower?

[A] Charminar

[B] Qutub Minar

[C] swinging tower

[D] martyr tower

 Answer: [B] Qutub Minar

7. Which is the largest river of India in breadth?

[A] Brahmaputra

[B] Gomti

[C] Ganges

[D] Chambal

 Answer: [A] Brahmaputra

8. Which is the largest river of India?

[A] Brahmaputra

[B] Ganges

[C] Yamuna

[D] Chambal

 Answer: [B] Ganges

9. What is the total number of states in India?

[A] 28

[B] 29

[C] 21

[D] 33

 Answer: [B] 29

10. Which is the largest state of India in terms of area?

[A] Uttar Pradesh

[B] Madhya Pradesh

[C] Rajasthan

[D] Orissa

 Answer: [C] Rajasthan

No comments:

Post a Comment