StatesgkToday is India's top website for GK (General Knowledge), General Studies, Current Affairs and Amazon Quiz Aptitude for UPSC, SSC, Banking / IBPS, IAS, NTSE, CLAT, Railways, NDA, CDS, Judiciary, UPPSC, RPSC, GPSC, MPSC, MPPSC and other states civil services / government job recruitment examinations of India.

INDIA GK PAGE-49

 1. Who was the first woman Prime Minister of India?

[A] Pratibha Patil

[B] M. Fatima Biwi

[C] Indira Gandhi

[D] other

 Answer: [C] Indira Gandhi

2. On which day did Jawaharlal Nehru become the first Prime Minister of India?

[A] 26 January 1950

[B] 15 August 1947

[C] 26 November 1948

[D] other

 Answer: [B] 15 August 1947

3. Who was the first Prime Minister of India?

[A] Jawaharlal Nehru

[B] Lal Bahadur Shastri

[C] Indira Gandhi

[D] Morarji Desai

Answer: [A] Jawaharlal Nehru

4. What is the name of the first Governor General of independent India?

[A] Lord Canning

[B] Lord Mount Baton

[C] Lord Dufferin

[D] Lord Lytton

 Answer: [B] Lord Mount Baton

5. Who is the first woman judge to sit in the Supreme Court?

[A] Uma Bharti

[B] Sushmita Sen

[C] M. Fatima Biwi

[D] Karnam Malleswari

 Answer: [C] M. Fatima Biwi

6. Who was the first woman Governor of India?

[A] Sarojini Naidu

[B] Sushmita Sen

[C] Pratibha Patil

[D] Mamta Banerjee

 Answer: [A] Sarojini Naidu

7. Who is the first woman IPS of India?

[A] Sarojini Naidu

[B] Kiran Bedi

[C] Vimala Devi

[D] Mother Teresa

 Answer: [B] Kiran Bedi

8. What is the name of the first Indian woman to climb Mount Everest?

[A] Kalpana Chawla

[B] Razia Sultan

[C] Bachendri Pal

[D] Sucheta Kripalani

 Answer: [C] Bachendri Pal

9. What is the name of the first Indian woman to receive a gold medal in the Asian Games?

[A] Kamaljeet Sandhu

[B] Sucheta Kripalani

[C] Rajia Begum

[D] Bachendri Pal

 Answer: [A] Kamaljeet Sandhu

10. In which region was the first women's university of India established?

[A] Delhi

[B] Kolkata

[C] Mumbai

[D] Bangalore

 Answer: [C] Mumbai

No comments:

Post a Comment