StatesgkToday is India's top website for GK (General Knowledge), General Studies, Current Affairs and Amazon Quiz Aptitude for UPSC, SSC, Banking / IBPS, IAS, NTSE, CLAT, Railways, NDA, CDS, Judiciary, UPPSC, RPSC, GPSC, MPSC, MPPSC and other states civil services / government job recruitment examinations of India.

INDIA GK PAGE-48

 1. What is the name of the least populous state in India?

[A] Gujarat

[B] Sikkim

[C] Goa

[D] Mizoram

 Answer: [B] Sikkim

2. Who is called the 'backbone' of the Indian economy?

[A] to business

[B] to agriculture

[C] to manufacturing

[D] technology

 Answer: [B] to agriculture

3. After whom is the English name of India named 'India'?

[A] Bharat Chakraborty

[B] Hindustan

[C] Indus River

[D] other

 Answer: [C] Indus River

4. When was the first Indian silent film Raja Harishchandra produced?

[A] 1931

[B] 1919

[C] 1917

[D] 1913

 Answer: [D] 1913

5. Which was the first Indian film (silent) film produced in India?

[A] King Harishchandra

[B] Kishan Kanhaiya

[C] Pundalik

[D] Bhishma vows

 Answer: [A] King Harishchandra

6. Who was the first Indian woman to reach the South Pole?

[A] Tara Cherian

[B] Vimala Devi

[C] Reena Kaushal Dharmashaktu

[D] Dr. Amrita Patel

 Answer: [C] Reena Kaushal Dharmashaktu

7. Who was the first Indian astronaut?

[A] Rakesh Sharma

[B] Kalpana Chawla

[C] Sunita Williams

[D] other

 Answer: [A] Rakesh Sharma

8. Who was the first President of the Indian National Congress Party?

[A] Vyomesh Chandral Banerjee

[B] Ferozeshah Mehta

[C] Bal Gangadhar Tilak

[D] Lala Lajpat Rai

 Answer: [A] Vyomesh Chandral Banerjee

9. Who is the first Indian to receive Nobel Prize?

[A] Hargobind Khurana

[B] Mother Teresa

[C] Amartya Sen

[D] Rabindra Nath Tagore

 Answer: [D] Rabindra Nath Tagore

10. Who was the first President of India?

[A] Abdul Kalam

[B] Dr. Rajendra Prasad

[C] Dr. Sarvepalli Radhakrishnan

[D] Basappa Danappa Jatti

 Answer: [B] Dr. Rajendra Prasad

No comments:

Post a Comment