StatesgkToday is India's top website for GK (General Knowledge), General Studies, Current Affairs and Amazon Quiz Aptitude for UPSC, SSC, Banking / IBPS, IAS, NTSE, CLAT, Railways, NDA, CDS, Judiciary, UPPSC, RPSC, GPSC, MPSC, MPPSC and other states civil services / government job recruitment examinations of India.

INDIA GK PAGE-47

 1. Who is the first Indian woman cricketer to score a double century?

[A] Mithali Raj

[B] Anjum Chopra

[C] Amita Sharma

[D] Poonam Yadav

 Answer: [A] Mithali Raj

2. Which was the first paperless newspaper in India?

[A] Hari Bhumi

[B] The News Today

[C] Rabhat Khabar

[D] other

 Answer: [B] The News Today

3. Who is the first Indian World Champion of Chess?

[A] Vladimir Kramnik

[B] Mir Sultan Khan

[C] Vishwanathan Anand

[D] Divyendu Barua

 Answer:

4. Who became the first Speaker of the Lok Sabha of India?

[A] G. V. Mavalankar

[B] Dr. Rajendra Prasad

[C] Vyomesh Chandrap Banerjee

[D] other

 Answer: [A] G. V. Mavalankar

5. Who was the first woman President of India?

[A] Mrs Pratima Patil

[B] Mrs. Sucheto Kripalani

[C] Mrs. Indira Gandhi

[D] other

 Answer: [A] Smt Pratima Patil

6. Who was the first woman Chief Minister of India?

[A] Indira Gandhi

[B] Amrita Pritam

[C] Sarojini Naidu

[D] Mrs. Sucheto Kripalani

 Answer: [D] Smt Sucheto Kripalani

7. Who was the first woman minister in the Central Government of India?

[A] Shrimati Shanno Devi

[B] B. s. Rama Devi

[C] Princess Amrit Kaur

[D] Priya Himorani

 Answer: [C] Princess Amrit Kaur

8. Who was the first Viceroy of India?

[A] Sir John Shore

[B] Lord Canning

[C] Lord William Bentick

[D] Earl Cornwallis

 Answer: [B] Lord Canning

9. Which Indian was the Oscar winner of Life Time Achievement?

[A] Satyajit Rai

[B] Bhanu Athaiya

[C] Rabindra Nath Tagore

[D] Kiran Bedi

 Answer: [A] Satyajit Rai

10. Which was the first Indian color film?

[A] King Harishchandra

[B] Kishan Kanhaiya

[C] Sita marriage

[D] Sati Sulochana

 Answer: [B] Kishan Kanhaiya

No comments:

Post a Comment