StatesgkToday is India's top website for GK (General Knowledge), General Studies, Current Affairs and Amazon Quiz Aptitude for UPSC, SSC, Banking / IBPS, IAS, NTSE, CLAT, Railways, NDA, CDS, Judiciary, UPPSC, RPSC, GPSC, MPSC, MPPSC and other states civil services / government job recruitment examinations of India.

INDIA GK PAGE-46

 1. Who was the first woman to receive Bharat Ratna?

[A] Mrs. PK Gesia

[B] Mrs. Indira Gandhi

[C] Mrs. Bachendri Pal

[D] Ms. Sushmita Sen

 Answer: [B] Mrs. Indira Gandhi

2. Who was the first Indian woman to receive the Nobel Prize?

[A] Indira Gandhi

[B] Mother Teresa

[C] Kiran Bedi

[D] Sarojini Naidu

 Answer: [B] Mother Teresa

3. Who was the first Indian to get the Nobel Prize in Economics?

[A] Rabindranath Thakur

[B] Amartya Sen

[C] Venkataraman Ramakrishnan

[D] other

 Answer: [B] Amartya Sen

4. Who was the first Indian to receive the Nobel Prize in medicine?

[A] Subrahmanyan Chandrashekhar

[B] Niels Riberg Finsen

[C] Dr. Hargovind Khurana

[D] Amartya Sen

 Answer: [C] Dr. Hargovind Khurana

5. Who was the first Indian to get the Nobel Prize in Physics?

[A] CV Raman

[B] JJ Thomson

[C] Kailash Satyarthi

[D] Mother Teresa

 Answer: [A] CV Raman

6. Who was the first Home Minister of India?

[A] Vishnu Dev Sai

[B] Shri Beni Prasad Verma

[C] Sardar Vallabhbhai Patel

[D] other

 Answer: [C] Sardar Vallabhbhai Patel

7. Who was the first woman Lok Sabha Speaker?

[A] Mrs. Sucheto Kripalani

[B] Princess Amrit Kaur

[C] Meera Kumar

[D] Vimala Devi

 Answer: [C] Meera Kumar

8. Who is the first Indian woman to become the Deputy Governor of Reserve Bank of India?

[A] Pratibha Rai

[B] K. J. Foreigner

[C] Madhur Jafri

[D] other

 Answer: [B] K. J. Foreigner

9. Who was the first Indian judge appointed in the International Court of Justice?

[A] Dr. Nagendra Singh

[B] G. V. Mavalankar

[C] Jagdish Chandra Basu

[D] R. K. Narayan

 Answer: [A] Dr. Nagendra Singh

10. When did The News Today, India's first paperless newspaper, start?

[A] on 23 January 2003

[B] On 13 January 2001

[C] On 3 January 2001

[D] On 9 January 2002

 Answer: [C] On 3 January 2001

No comments:

Post a Comment