StatesgkToday is India's top website for GK (General Knowledge), General Studies, Current Affairs and Amazon Quiz Aptitude for UPSC, SSC, Banking / IBPS, IAS, NTSE, CLAT, Railways, NDA, CDS, Judiciary, UPPSC, RPSC, GPSC, MPSC, MPPSC and other states civil services / government job recruitment examinations of India.

INDIA GK PAGE-46

 1. The only state in India that produces saffron?

[A] Sikkim

[B] Jammu and Kashmir

[C] Uttarakhand

[D] None of these

 Answer: [B] Jammu and Kashmir

2. Which of the following states is the leading pulses producer in India?

[A] New Delhi

[B] Rajasthan

[C] Tamil Nadu

[D] Punjab

Answer: [B] Rajasthan

3. Which of the following is the largest cashew producing state in India?

[A] Maharashtra

[B] Gujarat

[C] Kerala

[D] Karnataka

 Answer: [C] Kerala

4. Which of the following is India's largest soybean producing state?

[A] Madhya Pradesh

[B] Uttar Pradesh

[C] Karnataka

[D] Kerala

 Answer: [A] Madhya Pradesh

5. Which of the following is the largest peanut producing state in India?

[A] Maharashtra

[B] Gujarat

[C] Rajasthan

[D] None of these

 Answer: [B] Gujarat

6. Which crop is grown in the most acres of land in India?

[A] Paddy

[B] Wheat

[C] Sugarcane

[D] Mecca

 Answer: [A] Paddy

7. Which of the following is the major food crop of India?

[A] Wheat

[B] rice

[C] Sugarcane

[D] gram

 Answer: [B] Rice

8. By which name is black Kapasi soil known?

[A] lowland

[B] Regud

[C] Bangar

[D] Khadar

 Answer: [B] Regud

9. Where is Regud soil found most?

[A] In Karnataka

[B] in Maharashtra

[C] In Madhya Pradesh

[D] in Dehradun

 Answer: [B] in Maharashtra

10. Which state of India is the leader in irrigation by canal?

[A] Tamil Nadu

[B] Punjab

[C] Rajasthan

[D] Maharashtra

 Answer: [B] Punjab

No comments:

Post a Comment