StatesgkToday is India's top website for GK (General Knowledge), General Studies, Current Affairs and Amazon Quiz Aptitude for UPSC, SSC, Banking / IBPS, IAS, NTSE, CLAT, Railways, NDA, CDS, Judiciary, UPPSC, RPSC, GPSC, MPSC, MPPSC and other states civil services / government job recruitment examinations of India.

INDIA GK PAGE-45

 1. India is the leading state in milk production?

[A] Madhya Pradesh

[B] Uttar Pradesh

[C] Punjab

[D] Haryana

 Answer: [B] Uttar Pradesh

2. Which of the following is the largest producer of clean aquatic fish?

[A] Pt. Bengal

[B] Bihar

[C] Himachal Pradesh

[D] None of these

 Answer: [A] Pt. Bengal

3. Which of the following states is the largest producer of natural rubber in India?

[A] Assam

[B] Kerala

[C] Gujarat

[D] Maharashtra

 Answer: [B] Kerala

4. Which of the following is the largest sugarcane producing state in India?

[A] Tamil Nadu

[B] Punjab

[C] Madhya Pradesh

[D] Uttar Pradesh

 Answer: [D] Uttar Pradesh

5. Which is the largest coffee producing state of India?

[A] Karnataka

[B] Maharashtra

[C] Gujarat

[D] Uttar Pradesh

 Answer: [A] Karnataka

6. Where is the best tea produced in India?

[A] Darjeeling

[B] Jorhat

[C] Nilgiri

[D] None of these

 Answer: [A] Darjeeling

7. Which state of India is the major producer of jute?

[A] Himachal Pradesh

[B] Bihar

[C] Pt. Bengal

[D] None of these

 Answer: [C] Pt. Bengal

8. What is the place of India in vegetable production in the world?

[A] first

[B] second

[C] III

[D] IV

 Answer: [B] II

9. What is the place of India in fruit production in the world?

[A] first

[B] second

[C] III

[D] IV

 Answer: [A] First

10. Which of the following is the largest silk producing state in India?

[A] Sikkim

[B] Jammu and Kashmir

[C] Karnataka

[D] Himachal Pradesh

Answer: [C] Karnataka

No comments:

Post a Comment