StatesgkToday is India's top website for GK (General Knowledge), General Studies, Current Affairs and Amazon Quiz Aptitude for UPSC, SSC, Banking / IBPS, IAS, NTSE, CLAT, Railways, NDA, CDS, Judiciary, UPPSC, RPSC, GPSC, MPSC, MPPSC and other states civil services / government job recruitment examinations of India.

INDIA GK PAGE-44

 1. Where is the maximum solar energy production in India?

[A] Rajasthan

[B] Kerala

[C] Tamil Nadu

[D] Gujarat

 Answer: [A] Rajasthan

2. Which is the national sport of India?

[A] cricket

[B] hockey

[C] chess

[D] kho kho

 Answer: [B] Hockey

3. Which is the national fruit of India?

[A] save

[B] Banana

[C] mango

[D] Grapes

 Answer: [C] Mango

4. Which is the national song of India?

[A] Vande Mataram

[B] Jana Gana Mana

[C] We will succeed

[D] (A) and (B)

 Answer: [A] Vande Mataram

5. What is the national animal of India?

[A] horse

[B] tiger

[C] cow

[D] Elephant

 Answer: [B] tiger

6. Which is the national aquatic organism of India?

[A] fish

[B] turtle

[C] dolphin

[D] Ganges dolphin

 Answer: [D] Ganges dolphin

7. Which is the national river of India?

[A] Koshi

[B] Yamuna

[C] Brahmaputra

[D] Ganges

 Answer: [D] Ganges

8. What is the national anthem of India?

[A] Vande Mataram

[B] Jana Gana Mana

[C] better than the whole world

[D] (A) and (B)

 Answer: [B] Jana Gana Mana

9. Which is the national tree of India?

[A] neem

[B] Banyan

[C] Sandalwood

[D] Ashok

 Answer: [D] Ashok

10. What is the national bird of India?

[A] Parrot

[B] goose

[C] peacock

[D] tiger

 Answer: [C] Peacock

No comments:

Post a Comment