StatesgkToday is India's top website for GK (General Knowledge), General Studies, Current Affairs and Amazon Quiz Aptitude for UPSC, SSC, Banking / IBPS, IAS, NTSE, CLAT, Railways, NDA, CDS, Judiciary, UPPSC, RPSC, GPSC, MPSC, MPPSC and other states civil services / government job recruitment examinations of India.

INDIA GK PAGE-42

 1. Which state of India goes to the food grain store?

[A] Uttar Pradesh

[B] Madhya Pradesh

[C] Punjab

[D] Rajasthan

 Answer: [C] Punjab

2. The only place in India, where tin is found, which is it?

[A] Rewa

[B] Hazaribagh

[C] Surat

[D] Ahmedabad

 Answer: [B] Hazaribagh

3. What is the number of national highways in India?

[A] 220

[B] 197

[C] 228

[D] 207

 Answer: [C] 228

4. Which state of India goes to the sugar bowl?

[A] Maharashtra

[B] Uttar Pradesh

[C] Madhya Pradesh

[D] Rajasthan

 Answer: [B] Uttar Pradesh

5. Where is India's first Iron Steel Company established?

[A] Jamshedpur

[B] Hirapur

[C] Cuttack

[D] Assam

 Answer: [A] Jamshedpur

6. The highest Bhakra Dam in India is built on which river?

[A] Jhelum

[B] Sutlej

[C] Diameter

[D] Ganges

 Answer: [B] Sutlej

7. Which state of India has the highest number of women?

[A] Rajasthan

[B] Maharashtra

[C] Kerala

[D] Tamil Nadu

 Answer: [C] Kerala

8. How many states of India pass through the Tropic of Cancer on the globe?

[A] 5

[B] 8

[C] 9

[D] 7

 Answer: [B] 8

9. Which city of India is called Boston?

[A] Ahmedabad

[B] Vadodara

[C] Mumbai

[D] Surat

 Answer: [A] Ahmedabad

10. Where is India's largest cattle fair held every year?

[A] in Solapur

[B] in Sonipat

[C] in Sonamarg

[D] in Sonpur

 Answer: [D] in Sonpur

No comments:

Post a Comment