StatesgkToday is India's top website for GK (General Knowledge), General Studies, Current Affairs and Amazon Quiz Aptitude for UPSC, SSC, Banking / IBPS, IAS, NTSE, CLAT, Railways, NDA, CDS, Judiciary, UPPSC, RPSC, GPSC, MPSC, MPPSC and other states civil services / government job recruitment examinations of India.

INDIA GK PAGE-41

 1. India's longest terrestrial border is with which country?

[A] Pakistan

[B] China

[C] Bangladesh

[D] Myanmar

 Answer: [C] Bangladesh

2. What is called the line dividing India and Pakistan?

[A] Radcliffe Line

[B] Durand Line

[C] McMahon Line

[D] None of these

 Answer: [A] Radcliffe Line

3. Which of the following lines serves to determine the border between India and China?

[A] Radcliffe Line

[B] Durand Line

[C] McMahon Line

[D] None of these

 Answer: [C] McMahon Rekha

4. Which of the following is the southernmost point of India?

[A] Cape Camorin

[B] Calimere Point

[C] Indira Point

[D] Noriman Point

 Answer: [C] Indira Point

5. Which is the southern tip of the mainland of India?

[A] Calimere Point

[B] Cape Camorin

[C] Indira Point

[D] None of these

 Answer: [B] Cape Camorin

6. What is the number of states along the coast line in India?

[A] 10

[B] 8

[C] 9

[D] 6

 Answer: [C] 9

7. What is the total length of India's coastline?

[A] 1500 km

[B] 6100 km

[C] 6590 km

[D] 6500 km

 Answer: [B] 6100 km.

8. The most important source of energy in India?

[A] nuclear energy

[B] coal

[C] Petrol

[D] Hydropower

 Answer: [B] Coal

9. How many states in India are along the Bay of Bengal?

[A] 2

[B] 6

[C] 4

[D] 3

 Answer: [C] 4

10. In which state is the Shanti Valley located?

[A] Tamil Nadu

[B] Kerala

[C] Himachal Pradesh

[D] Arunachal Pradesh

 Answer: [A] Tamil Nadu

No comments:

Post a Comment