StatesgkToday is India's top website for GK (General Knowledge), General Studies, Current Affairs and Amazon Quiz Aptitude for UPSC, SSC, Banking / IBPS, IAS, NTSE, CLAT, Railways, NDA, CDS, Judiciary, UPPSC, RPSC, GPSC, MPSC, MPPSC and other states civil services / government job recruitment examinations of India.

INDIA GK PAGE-34

 1. Where did power supply first start in India?

[A] Mumbai

[B] Kolkata

[C] Chennai

[D] Darjeeling

 Answer: [D] Darjeeling

2. Where is India's first nuclear power generation center located?

[A] Narora

[B] Kakrapar

[C] Tarapur

[D] None of these

 Answer: [C] Tarapur

3. Who has the highest participation in energy production in India?

[A] Hydropower

[B] Thermal

[C] solar energy

[D] nuclear power

 Answer: [B] Thermal

4. Which of the following food crops is most produced in India?

[A] tide

[B] Maize

[C] Rice

[D] Wheat

 Answer: [C] Rice

5. Which state of India produces the most coffee?

[A] Tamil Nadu

[B] Karnataka

[C] Kerala

[D] Maharashtra

 Answer: [B] Karnataka

6. In which of the following states is wheat produced the most?

[A] Madhya Pradesh

[B] Punjab

[C] Tamil Nadu

[D] Uttar Pradesh

 Answer: [D] Uttar Pradesh

7. Which of the following is the most jute producing state of India?

[A] Pt. Bengal

[B] Bihar

[C] Himachal Pradesh

[D] None of these

 Answer: [A] Pt. Bengal

8. Which state of India is the major producer of jute?

[A] Himachal Pradesh

[B] Bihar

[C] Pt. Bengal

[D] None of these

 Answer: [C] Pt. Bengal

9. What is the place of India in vegetable production in the world?

[A] first

[B] second

[C] III

[D] IV

 Answer: [B] II

10. When was the Operation Flood program started in India?

[A] 1952 AD

[B] 1973 AD

[C] 1970 AD

[D] None of these

 Answer: [C] 1970 AD

No comments:

Post a Comment